Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
BES415 KARBONHİDRAT SAYIMI 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Karbonhidrat Sayım Yöntemi Uygulamasının öğretilmesi
Dersin İçeriği : Karbonhidrat sayım yöntemi, karbonhidrat sayımının avantaj ve dezavantajları, karbonhidrat sayımının düzeyleri, karbonhidrat sayımı için önerilen algoritma, karbonhidrat insülin oranı, insülin duyarlılık faktörü, karbonhidrat insülin oranının yeniden saptanması gereken durumlar, glisemik indeks, glisemik yük, besinlerin karbonhidrat içerikleri
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : Nazan Erenoğlu Son, Osman Son. Karbonhidrat Sayım Yöntemi Uygulamasında Türk Mutfağı ve Damak Tadı., 2008
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Anlatım, tartışma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : -
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Öğr. Gör. Selda Seçkiner
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : -
Dersin Verilişi : -

  • 1 Karbonhidrat sayımının düzeylerini öğrenir.
  • 2 Karbonhidrat sayımı için önerilen algoritmayı kavrar.
  • 3 Hangi besin grubunda ne kadar karbonhidrat olduğunu öğrenir.
  • 4 Karbonhidrat insülin oranını ve insülin duyarlılık faktörünü hesaplayabilir.
  • 5 Karbonhidrat insülin oranının yeniden saptanması gereken durumları öğrenir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Karbonhidrat sayım yöntemi ile ilgili temel kavramlar
2.Hafta *Karbonhidrat sayım yönteminin avantajları, dezavantajları, düzeyleri
3.Hafta *Karbonhidrat sayım yöntemi algoritması
4.Hafta *Besinlerdeki CHO miktarları, karbonhidrat/insülin oranı, insülin duyarlılık faktörü (IDF)
5.Hafta *Besinlerdeki CHO miktarları, karbonhidrat/insülin oranı, insülin duyarlılık faktörü
6.Hafta *Karbonhidrat/insülin oranının yeniden hesaplanması gereken durumlar
7.Hafta *Hızlı etkili insülinin bölünerek ya da ek olarak yapılmasının önerildiği durumlar
8.Hafta *ARA SINAV
9.Hafta *Öğünlerde farklı mutfaklara ait besin tüketilmesi
10.Hafta *Ara öğün tüketimi, alkol, fiziksel aktivite ve egzersiz
11.Hafta *Hazır gıdalarda besin etiketi okunması
12.Hafta *Karbonhidrat sayımı ve insülin pompası
13.Hafta *Vaka sunumu
14.Hafta *Vaka sunumu
15.Hafta *Vaka sunumu
16.Hafta *FİNAL SINAVI

  • 1 Ödev : 10,000
  • 2 Vize : 25,000
  • 3 Final : 55,000
  • 4 Araştırma Sunumu : 10,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 1,00 1,00
Ödev 1 8,00 8,00
Final 1 1,00 1,00
Derse Katılım 14 2,00 28,00
Ders Öncesi Biresysel Çalışma 7 2,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık 1 12,00 12,00
Final Sınavı Hazırlık 1 18,00 18,00
Araştırma Sunumu 1 9,00 9,00
Toplam : 91,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00