Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
BES224 BESLENME VE BİTKİSEL DESTEKLER 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Bu ders sonunda öğrenciler, besin desteklerinin kullanımında dikkat edilecek hususları bilir ve besin desteklerinin etkin ve güvenilir kullanımlarına yönelik öneriler geliştirebilir.
Dersin İçeriği : Bitkisel ürünlerin tarihçesi; Besin desteklerine ilişkin kavramlar (Gıda Takviyesi, bitkisel ilaç, fitoterapi, nutrasötik tanımları); Bitkilerin taksonomisi (bitkilerin Latince isimlendirilmesi ve temel taksonomik basamaklar); Bitkisel desteklerin beslenmedeki önemi; Bitkisel desteklerin kullanım alanları; Bitkisel ürünlerin kullanımında dikkat edilecek hususlar; Bitkisel ürünlerde etkinlik ve güvenilirlik; Bitkisel ürünlerin ve besin desteklerinin kullanımlarında yasal düzenlemeler; Bitkisel ürünlerde toksisite riskleri; Diyetisyenlik uygulamalarında bitkisel destekler (zayıflama amacıyla kullanılan bitkisel destekler, sindirim şikâyetlerinde kullanılan bitkisel destekler, sağlığı koruyucu/geliştirici olarak bitkisel besin destekleri).
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Turhan Baytop, Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi, Nobel Tıp Kitapevi, 2. Baskı, 1999<br />2. Shane-Whorter, MC., L., Guide to herbs & Nutritional supplements, The American Diabetes Association, 2009<br />3. Escop Monographs: The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, 2. Edition, 2003<br />4. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants Volume 1, 1999<br />5. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants Volume 2, 2004<br />6. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants Volume 3, 2007<br />7. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants Volume 4, 2009<br />8. Demirezer Ö. (Ed.), FFD Monografları, Akademisyen Kitapevi, 2011<br />9. Alanla ilişkili bilimsel makaleler<br />
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Anlatım, Tartışma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : -
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : -
Dersin Verilişi : -

  • 1 Bitkisel destekleri kanıta dayalı olarak kullanabilme becerisi geliştirir.
  • 2 Alana ilişkin bilimsel literatüre ulaşabilir.
  • 3 Alana ilişkin güncel terminolojiyi kullanabilir.
  • 4 Bitkisel desteklerle ilgili yasal düzenlemeleri açıklayabilir.
  • 5 Bitkisel ürünlerin toksisite risklerini yorumlayabilir.
  • 6 Diyetisyenlik uygulamalarında sık kullanılan bitkisel ürünleri sınıflayabilir.
  • 7 Bitkisel desteklerin güvenilir kullanımlarına yönelik öneriler geliştirebilir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Dersin tanıtımı
2.Hafta *Bitkisel ürünlerin geçmişten günümüze kullanımı
3.Hafta *Temel kavramlar ve güncel terminoloji
4.Hafta *Bitki taksonomisine genel bakış
5.Hafta *Bitkisel ürünlerin kullanımında dikkat edilecek hususlar I
6.Hafta *Bitkisel ürünlerin kullanımında dikkat edilecek hususlar II
7.Hafta *Ara sınav
8.Hafta *Bitkisel ürünlerde standardizasyon ve kalite kontrol
9.Hafta *Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
10.Hafta *Tıbbi çaylar
11.Hafta *Diyetisyenlik uygulamalarında bitkisel destekler I
12.Hafta *Diyetisyenlik uygulamalarında bitkisel destekler II
13.Hafta *Diyetisyenlik uygulamalarında bitkisel destekler III
14.Hafta *Bitkisel ürünlerde toksisite riskleri
15.Hafta *Genel Değerlendirme
16.Hafta *Final sınavı

  • 1 Ödev : 10,000
  • 2 Final : 60,000
  • 3 Vize : 30,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 2,00 2,00
Ödev 1 5,00 5,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 14 2,00 28,00
Ders Öncesi Biresysel Çalışma 14 1,00 14,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma 14 1,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık 1 10,00 10,00
Final Sınavı Hazırlık 1 15,00 15,00
Toplam : 90,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00