Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
BES223 GIDA KATKI MADDELERİ 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Gıda katkı maddelerinin tanımı ve genel özellikleri, gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, gıda sanayinde gıda katkı maddelerinin kullanım alanları, gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler ve sağlık üzerine etkileri, Türkiye ve Dünya’daki gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklamak ve değerlendirmektir.
Dersin İçeriği : Gıda katkı maddelerinin tanımı, tarihte kullanımı, sağlığa etkileri, sınıflandırılması; E kodları; Koruyucular; Aroma ve renk geliştiriciler; Besin değerini koruyucular; Tatlandırıcılar; Antioksidanlar; Asitlik düzenleyiciler; Emülgatörler; Topaklanmayı önleyiciler; Gıda kontrolü; Gıda güvenilirliği.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Muhittin Tayfur (Editör) ve ark. A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri. Detay Yayıncılık, Ankara, 2014.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Anlatım, Tartışma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : -
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : -
Dersin Verilişi : -

  • 1 Gıda katkı maddelerini tanımlar, işlevlerini ve kullanım amaçlarını bilir.
  • 2 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını, kullanım alanlarını öğrenir.
  • 3 Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeleri yorumlar.
  • 4 Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir.
  • 5 Türkiye ve dünyada gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri bilir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Gıda katkısı, gıda bileşeni, kalıntı, bulaşan vb kavramlar
2.Hafta *Gıda katkılarının işlevleri I
3.Hafta *Gıda katkılarının işlevleri II
4.Hafta *Gıda katkılarının işlevleri III
5.Hafta *Gıda katkılarında güvenilirlik-E kodları
6.Hafta *Limit değerler (NOAEL değeri, ADI değeri, ADI NOT SPECIFIED, GRAS listesi)
7.Hafta *ARA SINAV
8.Hafta *Başlıca gıda katkıları I
9.Hafta *Başlıca gıda katkıları II
10.Hafta *Başlıca gıda katkıları III
*Ödev: besin etiketi okuma
11.Hafta *Gıda katkı maddelerinin üretimi
12.Hafta *Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
13.Hafta *Gıda katkı maddelerine maruziyet, risk grupları, tüketicilerin bilgilendirilmesi
14.Hafta *Gıda katkı maddelerinin sağlık ile ilişkisi I
15.Hafta *Gıda katkı maddelerinin sağlık ile ilişkisi II
16.Hafta *FİNAL SINAVI

  • 1 Ödev : 20,000
  • 2 Final : 40,000
  • 3 Vize : 40,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 2,00 2,00
Ödev 1 10,00 10,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 14 2,00 28,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma 14 1,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık 1 15,00 15,00
Final Sınavı Hazırlık 1 20,00 20,00
Toplam : 91,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00