Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
BES305 | TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ I | 3,00 | 0,00 | 0,00 | 3,00 | 3,00 |
Dersin Dili | : | Türkçe |
---|---|---|
Dersin Seviyesi | : | Lisans |
Ön Koşullar | : | Yok |
Dersin Amacı | : | Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve fonksiyonları,menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | : | Toplu beslenme ve önemi; Toplu beslenme sistemlerinin tipleri; Yeni yemek üretim sistemleri; Yönetim ve organizasyon; Mutfak/yemekhane/restoran planlama ve kullanılan araç gereçler; Menü yönetimi; Standart yemek tarifeleri ve denetimi; Toplu beslenme yapılan kurumlarda satın alma, teslim alma, depolama, hazırlama ve pişirme teknikleri. |
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | : | • Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar için Standart Yemek Tarifeleri – Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol. Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2011. • Yemek Planlama Kuralları Ve Yıllık Yemek Listeleri – Prof. Dr. Ayşe Baysal, Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol. Hatiboğlu Yayınları, Ankara. • Yiyecek İçecek İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet Ve Hijyen Kontrolü – Ayhan Dağ. Yazarın kendi yayını, Ankara, 2006. • Nutrition in Institutions - Maria Cross, Barbara MacDonald. Wiley-Blackwell Publishing, 2009. • The Science and Practice of Healthy Cooking - Culinary Nutrition, 1st Edition, J Marcus. Academic Press, 2013. • Nutrition for Foodservice and Culinary Professionals – Karen E. Drummond/Lisa M. Brefere. Wiley-Blackwell Publishing, 2013. |
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri | : | Anlatım Takım/Grup Çalışması Beyin Fırtınası Ödev |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | : | - |
Dersi Veren Öğretim Elemanları | : | Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan |
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları | : | - |
Dersin Verilişi | : | - |
Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|
Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Hazırlık Bilgileri | Öğretim Metodları | |
---|---|---|---|---|---|
1.Hafta | *Toplu beslenmenin tanımı, önemi, toplu beslenme yapılan kuruluşların özellikleri, yeni üretim sistemleri |
||||
2.Hafta | *Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon |
||||
3.Hafta | *Toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim |
||||
4.Hafta | *Toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi, toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları |
||||
5.Hafta | *Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı |
||||
6.Hafta | *Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçler ve yeni teknolojik araçlar |
||||
7.Hafta | *Ara sınav |
||||
8.Hafta | *Menü planlama ilkeleri, menü yönetim ve denetimi - I |
||||
9.Hafta | *Menü planlama ilkeleri, menü yönetim ve denetimi - II |
||||
10.Hafta | *Standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları |
||||
11.Hafta | *Yiyecekleri satın alma teknikleri |
||||
12.Hafta | *Yiyecekleri depolama ilkeleri |
||||
13.Hafta | *Yiyecekleri hazırlama-pişirme ilkeleri |
||||
14.Hafta | *Yiyecekleri servis etme ilkeleri |
Aktiviteler | Sayı | Süresi(Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Vize | 1 | 2,00 | 2,00 |
Final | 1 | 2,00 | 2,00 |
Derse Katılım | 14 | 3,00 | 42,00 |
Ders Öncesi Biresysel Çalışma | 14 | 1,00 | 14,00 |
Ders Sonrası Biresysel Çalışma | 14 | 1,00 | 14,00 |
Ev Ödevi | 2 | 10,00 | 20,00 |
Toplam : | 94,00 | ||
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : | 3 | ||
AKTS : | 3,00 |