Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
BES112 BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Beslenme ve Diyetetik biliminin geçmişi, bugünü ve geleceğine yönelik bilgi vermek, Diyetisyenlikle ilgili mevzuatı öğretmek, Meslek örgütleri hakkında bilgi vermek, Beslenme ve Diyetetik ile ilgili temel kavramları öğretmektir.
Dersin İçeriği : Yeterli ve dengeli beslenme; Makro/Mikro besin öğeleri; Öğün, Besin, Besin grupları; Gereksinme kavramı; Biyoyararlılık kavramı; Enerji kavramı, Metabolizma kavramı, Beslenme durumu kavramı; şişmanlık-zayıflık kavramları, ideal vücut ağırlığı kavramı, diyet nedir? Besin zenginleştirme kavramı; Menü kavramı, Vejetaryenlik kavramı; Tuz ve şeker; Beslenme eğitimi ve danışmanlığı kavramları.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Baysal, A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 14.Baskı, Ankara, 2012.<br />2. Ansiklopedik Beslenme Diyet Ve Gıda Sözlüğü – Prof. Dr. Meral Aksoy, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2007.<br />3. Beslenme Atlası, ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık / Beslenme Atlası / Gaby Hauber - Schwenk, Michael Schwenk, Ankara, 2006.<br />4. Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar, Baykan S., Bulduk S. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fak. Yayınları, Eskişehir, 2000.<br />
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Anlatım, Tartışma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : -
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : -
Dersin Verilişi : -

  • 1 Beslenme bilimlerinde kullanılan temel terim ve kavramları bilir ve etkin bir şekilde kullanır.
  • 2 Mesleki örgütlerin faaliyetlerini takip eder, katkı verebilir.
  • 3 Besin ögesi biyoyararlılığı, Gereksinmesi, Recommended Daily Allowances, vb değerlerin nasıl belirlendiğini öğrenir ve bu terimlerin doğru kullanımlarını bilir.
  • 4 Besin zenginleştirme ile ilgili ülkemiz ve diğer dünya ülkelerinin politikalarını öğrenir ve yeni ihtiyaçlar hakkında fikir sahibi olur.
  • 5 Probiyotik, prebiyotik, mikrobiyota gibi kavramları ve yeni kullanılmakta olan literatürü inceler.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Yeterli ve dengeli beslenme ve sağlık, Öğün, Besin, Besin öğesi nedir? Mikro besin öğesi, Makro besin öğesi, Gereksinme kavramı, Biyoyararlılık kavramı, Besin grupları nelerdir?
2.Hafta *Yeterli ve dengeli beslenme ve sağlık, Öğün, Besin, Besin öğesi nedir? Mikro besin öğesi, Makro besin öğesi, Gereksinme kavramı, Biyoyararlılık kavramı, Besin grupları nelerdir?-DEVAM
3.Hafta *Yeterli ve dengeli beslenme ve sağlık, Öğün, Besin, Besin öğesi nedir? Mikro besin öğesi, Makro besin öğesi, Gereksinme kavramı, Biyoyararlılık kavramı, Besin grupları nelerdir?-DEVAM
4.Hafta *Enerji kavramı, Metabolizma kavramı, Beslenme durumu kavramı
5.Hafta *Vücut bileşimi (yağsız vücut kütlesi, depo yağı), Beden ağırlığının kontrolü, şişmanlık-zayıflık kavramları, ideal vücut ağırlığı kavramı, diyet nedir?
6.Hafta *Besin zenginleştirme kavramı
7.Hafta *Besin desteği, supleman kavramı
8.Hafta *ARA SINAV
9.Hafta *Menü kavramı, fast food beslenme, Vejetaryenlik kavramı
10.Hafta *Gıda katkı maddesi, besin güvenilirliği, hijyen, HACCP, besin zehirlenmesi, mikroorganizma kavramları
11.Hafta *Prebiyotik, probiyotik, diyet posası, işlevsel besin kavramları
12.Hafta *Tuz ve şeker
13.Hafta *Beslenme ve Diyetetik ile ilgili mevzuat, bu mevzuata nasıl ulaşılır? TSE diyetisyen standardı
14.Hafta *Dünyada ve ülkemizde diyetisyen dernekleri
15.Hafta *Beslenme eğitimi ve danışmanlığı kavramları
16.Hafta *FİNAL SINAVI

  • 1 Vize : 40,000
  • 2 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 1,00 1,00
Final 1 1,00 1,00
Derse Katılım 14 2,00 28,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma 14 1,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık 1 20,00 20,00
Final Sınavı Hazırlık 1 25,00 25,00
Toplam : 89,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00