Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
BES117 DÜNYA MUTFAKLARI 2,00 0,00 0,00 2,00 3,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Dünya mutfakları konusunda bilgi vermek, Dünyada kültürler arası yemek yeme alışkanlıklarını karşılaştırmak; Sebze ve meyvelerden deniz ürünlerine, et-süt ürünlerinden, içeceklere kadar besin maddelerinin coğrafi koşullara göre üretim ve tüketim biçimlerini incelemek, Kuzey ve Güney Amerika mutfakları, Avrupa mutfakları, Asya ülkelerinin mutfaklarını öğretmek ve sağlık üzerine etkilerini tartışmaktır.
Dersin İçeriği : İnsanın yemek yeme tarihi; Dünyada kültürler arası yemek yeme alışkanlıkları; Sebze ve meyvelerden deniz ürünlerine, et-süt ürünlerinden, içeceklere kadar besin maddelerinin coğrafi koşullara göre üretim ve tüketim biçimlerinin incelenmesi; Dünya mutfakları konusunda bilgi, Kuzey ve Güney Amerika mutfakları, Avrupa mutfakları, Asya ülkelerinin mutfakları ve sağlık üzerine etkileri.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Deniz Gürsoy. Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi. Kurtiş Matbaacılık San.ve.Tic.Ltd.Şti. İstanbul, 1995. 2. Belge M. Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınevi, 2008. 3. Dünya Mutfakları Atlası, Fumey, G. ve Etcheverria O., NTV Yayınları, 2011. 4. İstanbul’un Lezzet Tarihi, Ünsal, A., NTV Yayınları, 2011.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Anlatım, Tartışma, Uygulama
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar :   
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları :   
Dersin Verilişi :   

  • 1 İnsanoğlunun yemek yeme tarihini öğrenir.
  • 2 Dünyada kültürler arası yemek yeme alışkanlıklarını karşılaştırır.
  • 3 Dünya üzerinde besin maddelerinin coğrafi koşullara göre üretim ve tüketim biçimlerini keşfeder.
  • 4 Dünya mutfaklarını tanır, kullanılan besinlerin, malzemelerin ve hazırlama-pişirme tekniklerinin sağlık üzerine etkilerini kavrar.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Yeterli ve dengeli beslenme, Beslenmenin sağlık açısından önemi
2.Hafta *İnsanoğlunun yemesinin tarihsel süreci, Dünyada kültürler arası yemek yeme alışkanlıkları
3.Hafta *Dünya üzerinde besin maddelerinin coğrafi koşullara göre üretim ve tüketim biçimleri, öğün örüntüleri, sağlık üzerine etkileri
4.Hafta *Kuzey ve Güney Amerika mutfakları
5.Hafta *İtalya Mutfağı
6.Hafta *Fransa Mutfağı
7.Hafta *ARA SINAV
8.Hafta *Çin Mutfağı
9.Hafta *Hindistan Mutfağı
10.Hafta *Japon Mutfağı
11.Hafta *Kore Mutfağı
12.Hafta *Meksika Mutfağı
13.Hafta *Alman Mutfağı
14.Hafta *-
*Dünya Mutfaklarından Örnekler
15.Hafta *-
*Dünya Mutfaklarından Örnekler

  • 1 Uygulama / Pratik : 20,000
  • 2 Vize : 20,000
  • 3 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Derse Katılım 12 2,00 24,00
Uygulama / Pratik 2 2,00 4,00
Vize 1 1,00 1,00
Final 1 1,00 1,00
Ara Sınav Hazırlık 1 25,00 25,00
Final Sınavı Hazırlık 1 32,00 32,00
Toplam : 87,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 3
AKTS : 3,00