Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
GMS214 MUTFAK UYGULAMA I 2,00 2,00 0,00 3,00 4,00

Ders Detayı
Dersin Dili : İngilizce
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Genel pişirme yöntemlerinin uygulamalı olarak öğretimi.
Dersin İçeriği : Uygulamalı pişirme yöntemleri.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : The Culinary Institute of America (2007). In the Hands of a Chef: The Professional Chef's Guide to Essential Kitchen Tools. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Ders anlatımı, pratik
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Doç. Dr. Melike Yılmazer
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Arş Gör. Bükre ASLAN
Dersin Verilişi : Yüz yüze

  • 1 Öğrenciler gıdaların en önemli bileşenlerini öğrenir ve pişirildiklerinde uğradıkları değişimi açıklayabilir.
  • 2 Ticari mutfakta kullanılan temel pişirme yöntemlerini öğrenirler.
  • 3 Çeşitli pişirme yöntemlerini bilir ve uygular.
  • 4 Kuru pişirme yöntemlerini öğrenir ve uygulayabilirler
  • 5 Öğrenciler nemli pişirme yöntemlerini anlar ve uuygulayabilirler
  • 6 Öğrenciler kombinasyon pişirme yöntemlerini anlar ve uygulayabilirler.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Derse giriş ve ders hakkında kısa bir konuşma
2.Hafta *Isı, yiyeceği nasıl etkiler, Gıdaların en önemli bileşenlerini ve pişirildiklerinde gerçekleşen değişim, Temel pişirme tekniklerini anlama
3.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Fırınlama
4.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Fırınlama
5.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Izgara
6.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Soteleme
7.Hafta *Ara sınav
8.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Derin yağda kızartma
9.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: tavada kızartma
10.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Poşe
11.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: haşlama (boiling and simmering)
12.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Buharda pişirme
13.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: Braising
14.Hafta *Uygulamalı pişirme yöntemleri: stewing
15.Hafta *Final sınavı

  • 1 Vize : 30,000
  • 2 Final : 40,000
  • 3 Uygulama / Pratik : 20,000
  • 4 Ödev : 10,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 2,00 2,00
Ödev 1 10,00 10,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 15 3,00 45,00
Uygulama / Pratik 5 3,00 15,00
Uygulama / Pratik Sonrası Biresysel Çalışma 5 1,00 5,00
Ara Sınav Hazırlık 1 20,00 20,00
Final Sınavı Hazırlık 1 20,00 20,00
Toplam : 119,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 4
AKTS : 4,00