Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
GMS210 TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ 2,00 2,00 0,00 3,00 5,00

Ders Detayı
Dersin Dili : İngilizce
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Dersin amacı tatlı, pasta ve hamur hazırlama teknikleri konusunda temel bilgileri vermek ve öğrencilerin bunları kullanmalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği : Ekmek yapımı, hamurlu tatlı ve tuzlular ile hamur işlerinde kullanılan krema, şurup ve sosların hazırlanması ve sunumu. Tatlı yapımının temel kuralları; pötiför, milföy, çeşitli pasta ve kurabiyelerinin yapılıp sunulması; temel pasta süsleme sanatı. Geleneksel ve güncel hamur işi uygulamalarından örnekler.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : The Culinary Institute of America. (2009). Baking and Pastry: Mastering the Art and Craft. (2nd Ed.). New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Sunum, quiz, seminer, yazılı sınav
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Doç. Dr. Melike Yılmazer
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Arş. Gör. Talha Serdar SEZEN
Dersin Verilişi : Yüz yüze

  • 1 Tatlı, pasta ve hamur işlerinde kullanılan malzemelerin özelliklerini ve fonksiyonlarını bilir.
  • 2 Temel hamur hazırlama yöntemlerini bilir
  • 3 Ekmek, börek, pide gibi hamur işlerini hazırlayabilir.
  • 4 Değişik pasta hazırlama tekniklerini kullanarak pasta hazırlayabilir
  • 5 Çeşitli tatlı hazırlama tekniklerini kullanarak tatlı hazırlar, süsler ve sunar

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Fırın ve pastane tekniklerine giriş
2.Hafta *Malzeme ve ekipman tanıtımı
3.Hafta *Temel hamur hazırlama yöntemleri, hamur kabartma şekilleri
4.Hafta *Mayalı hamurlar ve ekmek yapımı, pide hazırlama
5.Hafta *Börek çeşitleri
6.Hafta *Tatlı hazırlama teknikleri
7.Hafta *Ara sınav
8.Hafta *Sıcak ve soğuk tatlılar
9.Hafta *Sütlü tatlılar
10.Hafta *Krema, şurup ve sosların hazırlanması
11.Hafta *Pasta yapım teknikleri
12.Hafta *Pastacılık uygulamaları
13.Hafta *Temel pasta süsleme teknikleri
14.Hafta *Türk Mutfağından uygulamalar
15.Hafta *Final sınavı

  • 1 Vize : 25,000
  • 2 Ödev : 10,000
  • 3 Final : 60,000
  • 4 Derse Katılım : 5,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 1,00 1,00
Ödev 1 10,00 10,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 15 3,00 45,00
Ders Öncesi Biresysel Çalışma 15 3,00 45,00
Ara Sınav Hazırlık 1 20,00 20,00
Final Sınavı Hazırlık 1 20,00 20,00
Toplam : 143,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 5
AKTS : 5,00