Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
GMS106 TEMEL MUTFAK BİLGİSİ 2,00 2,00 0,00 3,00 4,00

Ders Detayı
Dersin Dili : İngilizce
Dersin Seviyesi : Lisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili temel bilgi, beceri ve teknikler hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği : Ticari bir mutfak ortamında araç gereçlerinin kullanımı, basit pişirme yöntemleri, mutfak terminolojisi, saklama ve muhafaza etme, hijyen, temizlik gibi kavramlara giriş. Aynı zamanda mutfak sanatların bazı içerikleri ve teorileri bir araya getirmek.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : The Culinary Institute of America (2006). Introduction to Culinary Arts. New Jersey: Pearson The Culinary Institute of America (2006). The Professional Chef. (8th ed.), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Teorik ders anlatım, Uygulama
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Doç. Dr. Melike Yılmazer
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Arş. Gör. Bükre ASLAN
Dersin Verilişi : Yüz yüze

  • 1 Öğrenci alanı ile ilgili temel kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir.
  • 2 Mutfakta kullanılan temel malzemeleri, araç-gereçleri, ekipmanları ve ölçü birimlerini tanır.
  • 3 Temel pişirme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • 4 Mutfak yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
  • 5 Satın alma hakkında bilgi sahibi olur
  • 6 Bıçak kullanma yetisini kazanabilir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Mutfağın tanımı, tarihsel gelişimi, mutfak sanatları alanı ile ilgili temel kavramlar
2.Hafta *Mutfağın bölümleri, mutfak personeli, ekipmanlar, oryantasyon
3.Hafta *Kesim Teknikleri
4.Hafta *Kesim teknikleri2
5.Hafta *Kanatlı Hayvanlar
6.Hafta *Deniz ürünleri
7.Hafta *Ara sınav
8.Hafta *Kemik suları
9.Hafta *Temel Soslar
10.Hafta *Karkasın Parçalanması ( Kasap gezisi)
11.Hafta *Yumurta pişirme teknikleir
12.Hafta *Satın alma gezisi
13.Hafta *Çorbalar
14.Hafta *Dersin gözden geçirilmesi
15.Hafta *Final sınavı

  • 1 Vize : 30,000
  • 2 Final : 45,000
  • 3 Ödev : 10,000
  • 4 Araştırma Sunumu : 15,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 2,00 2,00
Ödev 1 10,00 10,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 15 3,00 45,00
Ders Öncesi Biresysel Çalışma 15 2,00 30,00
Ara Sınav Hazırlık 1 10,00 10,00
Final Sınavı Hazırlık 1 10,00 10,00
Araştırma Sunumu 2 5,00 10,00
Toplam : 119,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 4
AKTS : 4,00