Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
YBA209 YAŞLILARDA BESLENME 2,00 0,00 0,00 2,00 2,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Önlisans
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Bu dersin genel amacı; Öğrencileri yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkisi, besinler, besin grupları, sağlıklı beslenme modelleri, sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri konularında bilgilendirmek, sağlıklı ve dengeli menü planlama konusunda beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği : *Beslenme ile ilgili kavramalar, Sağlık ve Beslenme *Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri *Karbonhidratlar *Proteinler *Yağlar *Vitaminler *Su ve Mineraller *Obezite, kilo kontrolü ve yeme bozuklukları *Beslenme ve kalp sağlığı *Yaşlılarda beslenme *Sağlıklı yaşam için alkol- beslenme ve kanser *Malnütrisyon *Besin hijyeni ve sanitasyon *Hastalıklarda beslenme
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1.Chemoff, R., 2006, Geriatric Nutrition: The Health Professional’s Handbook, 3 Edition, Jones and Bartlett Publish, ISBN 0-7637-3181-1, the USA, 575p. 2.Morley, J.E., Thomas, D.R., 2007, Geriatic Nutrion, Taylor & Francis Group LLC, CRC Press, ISBN 0-8493-3815-8, the USA, 584p. 3.Baysal, B., Genel Beslenme, ISBN 9789757527077, Ankara,279p. 4. Applegate, L., (2011), Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri, İstanbul Tıp Kitabevi, İSTANBUL.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Açıklama-Anlatma Demasrasyon Tartışma
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Yrd. Doç. Dr. Dilek ONGAN
Dersin Verilişi : Yüz yüze

  • 1 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine olumsuz etkilerini açıklayabilecektir.
  • 2 Besinler, besin grupları, besin gruplarının sağlıkla ilişkisini kavrar.
  • 3 Sağlıklı ve dengeli bir menü planlayabilecekler.
  • 4 Beslenme ile ilgili kavramlar, Sağlık ve Beslenmeyi bilecek
  • 5 Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenlerini bilecek
  • 6 Karbonhidratlar, proteinler ve yağları bilecek
  • 7 Vitaminler, su ve minerallerin beslenmedeki önemini bilecek
  • 8 Obezite, kilo kontrolü ve yeme bozukluklarını bilecek
  • 9 Beslenmenin kalp sağlığı ile ilişkisini bilecek
  • 10 Sağlıklı yaşam için alkol- beslenme ve kanser ilişkisini bilecek
  • 11 Malnütrisyonları bilecek
  • 12 Besin hijyeni ve sanitasyonu bilecek
  • 13 Hastalıklarda beslenmeyi bilecek

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Beslenme ile ilgili kavramalar, Sağlık ve Beslenme
2.Hafta *Toplumda Beslenme Sorunları ve Nedenleri
3.Hafta *Karbonhidratlar
4.Hafta *Proteinler
5.Hafta *Yağlar
6.Hafta *Vitaminler
7.Hafta *Su ve Mineraller
8.Hafta * ARA SINAVI
9.Hafta *Obezite, kilo kontrolü ve yeme bozuklukları
10.Hafta * Beslenme ve kalp sağlığı
11.Hafta * Sağlıklı yaşam için alkol- beslenme ve kanser
12.Hafta * Malnütrisyon
13.Hafta * Besin hijyeni ve sanitasyon
14.Hafta * Hastalıklarda beslenme
15.Hafta * FİNAL SINAVI

  • 1 Vize : 50,000
  • 2 Final : 50,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize 1 1,00 1,00
Final 1 2,00 2,00
Derse Katılım 14 2,00 28,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma 14 1,00 14,00
Ara Sınav Hazırlık 1 8,00 8,00
Final Sınavı Hazırlık 1 10,00 10,00
Toplam : 63,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 2
AKTS : 2,00